Partners

In heel Vlaanderen en daar buiten, zijn beeldhouwwerken van het kunstenaarskoppel Pol en Mariëtte terug te vinden.

Een greep uit het aanbod.

ZOERSEL

De belangrijkste partner van Het Beeldenhuis Zoersel is Toerisme Zoersel & de gemeente Zoersel.

Info: http://www.toerismezoersel.be/

In het Lindepaviljoen in Zoersel Dorp, is de majestueuze 900-jarige gesculpteerde lindeboom te bewonderen van de hand van Pol Van Esbroeck.  In een negentigtal taferelen beeldde hij de geschiedenis van het groene dorp in de Kempen uit.  In de takken van de lindeboom, beeldhouwde Mariëtte Coppens het ontroerende verhaal van De Loteling geschreven door Hendrick Conscience.

Het Lindepaviljoen werd in 2016 gerenoveerd en is inmiddels heropend.

Dit uniek kunstproject bezoeken?

Raadpleeg: http://www.toerismezoersel.be/

ANTWERPEN

Het beeldhouwerskoppel bracht het grotendeel van hun artistieke carrière door te Antwerpen.

Doorheen heel de stad zijn werken van hen – meestal in opdracht van de stad Antwerpen – te bewonderen.

In 2017 zal Mieke Coppens op aanvraag groepen gidsen langs het artistieke oeuvre van Pol & Mariëtte.

Info: hetbeeldenhuis@skynet.be

Pol en Mariëtte maakten verschillende Christelijk geïnspireerde werken: voor een greep uit het aanbod zie http://www.verbeelding.be/ – zoek op Mariëtte Coppens en/of Leopold Van Esbroeck.

Rubenshuis

Bij de belangrijkste opdrachten van Pol Van Esbroeck, was de restauratie van het Rubenshuis in de oorlogsjaren.  In de tuin zijn van zijn hand de twee barokke figuren Amfitrite en Neptunus en verder verschillende bas-reliëfs en bustes.

Info: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/relict/6304

Grote Markt 12, gevel van ‘t Ogenblik

Op de Grote Markt te Antwerpen zijn er verschillende werken te bekijken.  Meest impressionant is de gevel in blauwe steen van restaurant ’t Ogenblik.  Van Esbroeck beeldhouwde in de kariatiden van de gevel de portretten van enkel van de toenmalige bestuurders van de stad Antwerpen.

Een verborgen stukje roemrijke Antwerpse geschiedenis.Standbeeld “Netje”, gebaseerd op de roman “Moeder waarom leven wij? “ van Lode Zielens

Aan de Sint-Andrieskerk staat het monument “Netje” ter ere van Van Esbroecks goede vriend Lode Zielens die omkwam in 1944 tijdens een V2-bombardement.

http://www.standbeelden.be/standbeeld/405

Rozentuin Provincie Rivierenhof

In de Rozentuin van het provinciaal Rivierenhof, staat de bronzen beeldengroep “Naakte danseressen”.

http://www.standbeelden.be/standbeeld/74

 LONDERZEEL

Ook in Pols geboortedorp Londerzeel, zijn er tal van zijn beeldhouwwerken te bewonderen.  Verschillende van deze werken herinneren aan zijn goede vriend Gerard Walschap die in Londerzeel Sint-Jozef geboren werd.

Nabij de kerk van Londerzeel is er het bronzen monument van Pols Moeder, Fien, met haar dertien kinderen.  Niet toevallig werd het beeld daar geplaatst aangezien net tegenover Pols geboortehuis was, namelijk de afspanning De Kroon.  Jammer genoeg moest De Kroon al enige tijd geleden plaats ruimen voor een nieuw gebouw.

Verder is er in de Edouard Van Esbroeck straat (Pols oom), vlakbij de brandweerkazerne de mooie buste van deze kunstschilder te bewonderen.  Maar ook verschillende portretten van Walschap en natuurlijk ook het portret van Lode Meeus, dirigent van de plaatselijke harmonie.

Alle info: https://www.londerzeel.be/beeldhouwwerken-van-pol-van-esbroeck

SINT-AMANDS

Emile Verhaeren

Aan de Schelde, vlak bij de kerk, staat het monumentale beeld van de bekende dichter Emile Verhaeren van de hand van Van Esbroeck.

Alle info:http://www.standbeelden.be/standbeeld/2682

 MARTEN MELSEN STICHTING

In 1936 maakte Van Esbroeck het portret van kunstschilder Marten Melsen.  Beide kunstenaars hadden vele raakpunten, waaronder hun gemeenschappelijke vriendschap met Lode Zielens.

Alle info: http://martenmelsen.free.fr/